MESO ZA ROŠTILJ

Meso za ćevape

Meso za ćevape je tradicionalna namirnica u jugoistočnoj Evropi, posebno u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori. To je obično mešavina mlevenog junećeg i ovčijeg mesa, koja se oblikuje u male ćevape (valjke) i zatim peče na roštilju.

Ražnjići

Ražnjići su jelo koje se sastoji od komada mesa nabodene na drvene ili metalne štapiće koji se zatim peku na roštilju ili u rerni. Ražnjići se mogu pripremati od različitih vrsta mesa, poput junećeg, svinjskog, piletinog ili jagnjećeg. Meso se obično marinira u začinima kako bi se poboljšao ukus i mekoća mesa.

Meso za burgere

Pripremljeno sveže meso za burgere je mleveno meso, a može biti juneće, svinjsko, piletina ili mešavina više vrsta mesa. Meso za burgere se priprema pečenjem na roštilju ili u tiganju, a može se dodati začini ili drugi sastojci kako bi se poboljšao ukus.

Roštiljske kobasice

Roštiljske kobasice su popularna vrsta kobasica koja se tradicionalno priprema na roštilju. One se obično prave od mlevenog svinjskog i goveđeg mesa, kao i različitih začina, koji dodaju ukus i aromu. Mogu biti ljute, blage, slane, slatke, pa čak i sa dodatkom povrća ili sira.

Rolovano pileće meso

Rolovano pileće meso u slanini je varijacija na klasični recept za rolovano pileće meso, gde se pored začina i sira, meso oblaže i slaninom. Pileći file se iseče po dužini, a zatim se uvije u rolat i obloži slaninom. Slanina dodaje mesu dodatnu sočnost i ukus, kao i hrskavu koru.

Bela vešalica

Bela vešalica je popularan naziv za jedan od delova svinjskog mesa koji se nalazi na leđima svinje, tačnije na donjem delu kičmenog stuba. Bela vešalica je meso sa manje masnoće u odnosu na druge delove svinjskog mesa, što je čini pogodnom za pripremu zdravijih obroka.

Uštipci

Uštipci od mesa su jelo koje se sastoji od mlevenog mesa, obično svinjskog ili junećeg, koje se mesi zajedno sa brašnom, jajima, mlekom i začinima, formira u male okrugle kuglice, a zatim prži u dubokom ulju dok ne dobiju zlatno-braon boju. Postoje različiti načini za pripremu uštipaka od mesa, a neki dodaju i sitno iseckanu crvenu papriku, luk, beli luk i druge začine.